Obesitas

Wat is Obesitas?     

Obesitas wordt ook wel zwaarlijvigheid genoemd, het houdt in dat je ernstig overgewicht hebt. Je bent zo zwaar, dat je gewicht een nadelige invloed heeft op je gezondheid. Dat is zo als je Body Mass Index (BMI) hoger is dan 30.

Waardoor ontstaat Obesitas?

Obesitas ontstaat door een verstoorde energiebalans. Dat betekent dat je door eten en drinken meer calorieën inneemt dan je verbruikt. Als je dat lange tijd volhoudt, worden de overbodige calorieën omgezet in vetweefsel en ontstaat er op den duur (ernstig) overgewicht.  

Maar Obesitas is niet alleen het gevolg van teveel eten en te weinig beweging. Het al dan niet ontwikkelen van overgewicht is voor een groot deel ook erfelijk bepaald. Ook kan het veroorzaakt worden door stofwisselingsziekten zoals een te traag werkende schildklier. Toch lijkt het erop dat in de meeste gevallen omgevingsfactoren zoals eet- en beweeggedrag, gewoonten en opvoeding de belangrijkste rol spelen bij het ontstaan van overgewicht en Obesitas. In Nederland lijdt ruim 10% van de bevolking aan ernstig overgewicht, oftewel Obesitas. 

Is Obesitas gevaarlijk?

Obesitas is een probleem omdat patiënten een verhoogd risico hebben op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en gewrichtsslijtage. Andere klachten zijn bv het slaapapneusyndroom en psychosociale klachten. Afvallen is de enige oplossing, maar dat is vooral voor patiënten met extreem overgewicht een moeizaam
proces. Uiteindelijk als zelfstandig afvallen niet meer lukt is voor veel mensen het laatste hulpmiddel afvallen door middel van een operatie (Weight Loss Surgery) om een gezonder lichaam terug te krijgen.